Thymus vulgaris
Timian kommer opprinnelig fra middelhavsområdet men vokser velvillig i Norden.
Timian er blant de eldste medisin og krydderplanter vi kjenner til.
I Egypt var timian sammen med andre urter som f.eks Rosmarie en del av balsamering. Det var også en del av deres medisiner og ofte brukt som smerte lindrende.
De gamle grekerne brukte den i ritualer og for å gi mot og beskytte dem mot sykdom og skader.
Romerne spiste timian for og etter måltider, så de ikke skulle bli forgiftet, dette med god grunn fordi timian er bakteriedrepende og desinfiserende.
I England var det tradisjon under middelalderen å gi en kvist som adjø til soldater. Når kristendommen kom ble planten helliget jomfru Maria og et symbol på mors lykke.
Hildegard von Bingen skrev i på 1100 tallet “the thyme is warming and drying, and when someone adds thyme to good herbs and spices, it carries off the foulness of the person’s suffering with its warmth and strength… Cook the thyme with the earth sticking to it in hot water. Use this often in a sauna bath, and the warmth and dryness of this herb heated with its dry earth lessens the bad humors, unless God does not wish it.”
Hun snakket også en del om hvor antibiotisk timian var og effektiv mot hoste.
Som krydde
Bara lukten av timjan stimulerar apetit og lusten til å lage en god middag
Timian passer godt med poteter gjerne i ovnen, men også til andre rotgrønnsaker.
Kjempegod i får i kål
På pizza
Bouquet garni til kjøtt eller fiskekraft
Timjan, persille og laurelblader bindes sammen og legges i kraften.
Jeg bruker timian i stort sett alt, salater, kylling, kjøtt og vegetariske retter for den gir maten en ekstra kick og god smak.
Te på timian med sitron og litt honning, er godt for litt sår hals.
Timian er en fantastisk medisinplante og hjelper masse på hoste og plager i luftveiene, sirup på timian er godt å ha når vinter setter inn og en sirup ved hoste og forkjølelse vil lindre godt.
Ingefær og Timian sirup
4 dl vann
3 dl sukker brunt eller hvitt
1 dl honning
Raspet skall av
1 sitron, og sitronjuice fra samme sitron. Bruk øko sitroner.
5 mm raspet Ingefær
En håndfull tørket eller en bunte frisk timian
Met opp vannet og ha i Ingefär, sett på høy varme og la det koke sirka 10 min.
Sett ned varmen og ha i sitronskall, la det putter i sirka 10 min. Sett ned varmen ytterligere så det ikke koker lengre og legg i timian la det stå under lokk i 15 min .
Steng av varmen og gjør i Ording flasker som er destillert.
Sil av materialet. Bruk en tett sil eller et klede. Mål opp væsken og beregn 2 deler sukker på 2 deler væske. Ha væsken tilbake i kjelen sammen med sukker. Kok opp på middels varme, og la det koke til væsken tykner og får en sirupkonsistens. Bruk en skje og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen.
Trekk kjelen av platen. Sirupen har nå skiftet farge, etter hvor mye den har kokt inn. Bland i sitronjuicen. Sirupen vil tykne ytterligere etter hvert som den blir kald.Hell den ferdige sirupen over på en rene flasker eller et glass.
Den eteriske oljen av Timian
Timian er en av de eteriske oljene jeg ville råde til å bruke forsiktig, og helst i samråd med en utdannet aromaterapeut.
Må ikke brukes i svangerskap da den kan sette igang mensen, øker blodtrykket og skal ikke brukes hver dag. Timian er uhyre konsentrat og må ikke brukes rett på huden.
For sinnet er Timian kjent for mot og er sterkt vitaliserende. Velg dine kamper, men trenger du mot er timian en fin plante eller olje å bruke.
Meget fin mot utmattelse, angst og fobier. Den varmer sinnet.
Varmende for lungene og fin for pusten, bronkitt, astma og grunn pusting.
Anti reumatisk, stimulerer apettiten, øker blodsirkulasjonen og kan derfor vare fin å ha på varme kompresser på hovne bein. Immunforsterkende.
Barn skal helst ikke bruke eterisk olje av timian men det finnes en Timian som har masse linalool, som er bedre for barn
Comments