top of page

Allergi

Våren er snart her og med den kommer allergien.

Histaminer er molekyler i kroppen som vanligvis fungerer som neurotransmittere og hormoner i kroppen vår. Deres oppgave er å regulere den biologiske funksjonen i kroppen og det er først når vi får allergiske reaksjoner at de slippes fri i mangfold.

For at kroppen din skal kunne produsere Histaminer på egen hand så trenger den Histidin som er en essensiell amminosyre. Dette får du når du har et proteinrikt kosthold. Når du derimot har et kosthold med lite proteiner er du mer utsatt for allergi.

Hva er allergi?

En allergisk reaksjon kan skje når du kommer i kontakt med ulike proteiner, metaller eller kjemikalier som i utgangspunktet er ufarlige. 

Immunforsvaret i kroppen reagerer unormalt på kontakten med disse stoffene, og du får symptomer på allergi. Stoffet som utløser allergi, kalles et allergen.

Det finnes mange typer allergisk sykdom. I Norge er det mest vanlig å være allergisk mot pollenkorn fra gress og trær, pelsdyr, insekter, enkelte typer mat og legemidler. Allergi mot husstøvmidd, muggsopp og metaller forekommer også, samt ulike typer kontaktallergi overfor kjemikaler som parfymestoffer og konserveringsmidler.

Ref. Astma og allergiforbundet.

Maten er din medisin og naturen er der for deg når du trenger den.


Det finnes en del urter, planter og naturlige preparater man kan bruke for å styrke immunforsvaret og balansere kroppen. Vår kost spiller en stor rolle i dette også.


Honning som inneholder pollen mener mange, er bra for å gradvis venne kroppen til pollen. Det finnes ingen forskning på dette annet enn at mange mener at de har blitt hjulpet av honning. Det er  viktig å få kjøpt lokal honning, så man får den lokale floraen. Barn under et år bør ikke ta dette.


 Vitamin C er en naturlig antihistamine, antioxidant and antitoksin. Ta større doser de første 4 dagerne. 3x1000mg 2 ganger daglig. Du kan gå ned til 2x1000mg 2 ganger daglig i 10 dager og etterpå ta dagsdose på 1000mg daglig.


Brennesle er en naturlig antihistamine. Flere studier er gjort på brennesle som viser at brennesle er effektiv på å lindre allergier og redusere nysing og kløe hos mennesker med allergier. 

Det er anbefalt å begynne å inta brennessler før allergisesongen starter for beste resultat (frossne eller tørket) men når sesongen vel er igang  vil brennesle hjelpe både immunforsvaret og kan dempe allergi. Nessler  helbreder på mange måter og er også fin for å rense kroppen fra gifter. De unge skuddene kan brukes som detoks. 


Nigella sativa eller sort kumminfrö er en antioksidant med fantastiske mange egenskaper, den hjelper mot inflammasjoner styrker immunforsvaret og inneholder en del vitaminer som hjelper huden. Finnes både som Olje eterisk olje og små svarte frø man kan strø på grøten, i yoghurt eller i salater.


Bruk større doser av krydder i maten. 

Hvitløk, løk, ramsløk, gurkemeje, oregano, timian og chilli er alle krydder som hjelper både immunforsvaret, pusten  og evt inflammasjoner 


Hva du kan gjøre


Eteriske oljer som Eucalyptus Radiata og Peppermynte  kan man bruke som både vannbad med 1-2 dr og så puste inn med håndkle over hodet. Man kan også hjelpe pusten med en dråpe på en bomullspad som man puster inn ved behov.

Ved soveproblemer så kan eterisk olje av Lavendel hjelpe med en dråpe bak hvert øre.


Jeg har lagd en salve som heter skogens gave som viser seg hjelpe på søvnen. Eterisk olje av Furu, gran og einer  finnes i den bl. annet. Denne salven ble laget for å få dempet pusten vår med hjelp av skogens træ. Jeg gav denne salven til noen flyktinger som måtte reise tilbake til et utrygt land for å hjelpe dem å finne litt ro og huske Norge. De gav meg tilbakemeldinger at de var meget fornøyde med denne salven, som ikke bare hjelper dem å føle skogens ro, men også hjelper dem og sove godt.


Jeg har også lagt en oljeblanding som kan hjelpe på pusten og den er å finne i oppskrifter.


Kamomille urtete er også fin i allergisesongen. En fin snill urt som demper inflammasjoner, det er hva vi kaller en nervine plante. Roer nerver og hjelper til å få oss og sove.


For hovne irriterede øyen har vi øyentrøst (Euphrasia officinalis)

Kan kjøpes som øyedråper på med24.no Finnes  også som homeopatisk middel ved øyesykdommer, rennende, såre og kløende øyne, allergiske lidelser og allergisk snue.


Reduser inntaket av slimløsende mat som melk, sukker, egg og hvit mat.


  • Ta kontakt med lege hvis allergi viser tegn på å bli verre etter urtepreparater.

  • Forsikre deg om at Urter eller Eteriske oljer ikke forstyrrer medikasjon.


Så her er en liten del av hva naturen byr på, så vi kan styrke vår kropp slik at den er sterk nok å ta imot vårens alle utfordringer. 

Man bør nok gå varsomt frem hvis man er meget allergisk, man vet at mange mennesker har blitt kvitt sin allergi gjennom å ta i mot naturen og ikke gjemme seg for den. Kanskje har vi blitt litt for sensitive ? 

Vi bruker for mye tid inne og har for lite kontakt med naturlige molekyler. Vi berører nesten ikke naturen lengre. Går ikke barfot, puster ikke inn ren luft,  lukter ikke på planter og og får ikke i oss det som vi trenger av og fra naturen. 


Jeg håper i hvert fall at alle denne våren, får nyte alt det vakre, som snart begynner å spire og gro og at ingen skal møte våren med frykt for å få en tid i plager, for dette er den beste tiden når naturen våkner og begynner å gi av sin velferd.


Les også nytt oppskrift på hjemmesiden:
¨Den som fullt ut innser sin egen verdi,

Innser også den umåtelige verdien

Av alle ting og alt levende¨

Johan Wretman

11 visninger

Siste innlegg

Se alle

TANNHELSE

Magnesium

K-Vitamin

Comments


bottom of page