top of page

Rosmarin

En virkelig favorit blandt krydder og urter hos meg. Duft fra middelhavet og brukbar på så mange måter. Det er synd at den ikke overvintrer hos oss, men må plantes hvert år, hvis man ikke tar den inn. Da kan den klare seg over vinteren med rett stell.

Dette er en av oldtidens medisinske urter, der de brende den for bedre minne og for å motvirke ondskap. Selv i dag brennes det rosmarin i hjemmene til greske studenter for eksamen. Rosmarin har kultiveres i mer enn 5000 år. Navnet kommer fra Latin og betyr ROS og MARIN. Dette fordi den kom fra den varme middelhavs regionen.

 

I Norge er den kanskje mest kjent sammen med lammelår til påske og det har blitt kjent at Rosmarin er bra for minnet. Det er den fordi den øker blodforsyningen til hjernen og bedrer hukommelsen og konsentrasjonen.

Jeg lager en hårolje av rosmarin, for når den bedrer blodforsyningen i hjernen vil den vare med på å stimulere hårveksten og den gir blankere hår.

 

Hele urten er en kraftig antioksidant, dette skyldes i virkestoffene rosmarinsyre og flavonider.

Det betyr at den motvirker skader fra frie radikaler. Frie radikaler er skadelige atomer som kan gi oss alvorlige sykdommer.

 

Rosmarin er betennelsehemmende, en varm urt, som sammen med eterisk olje kan lindre reumatisk verk. Den styrker kapillærene og stimulerer magen og tarmene, meget brukbar ved fordøyelseplager..

 

Det har også blitt forsket på effekten av rosmarinsyre hos mennesker med allergier. Det vist seg at rosmarinsyre som vi finner i rosmarin kan gi mindre allergiske symptomer.

 

I aromaterapien kan vi bruke rosmarin for humøret. Den demper stress, depression og angst og er også fin i en massasje olje for å myke opp muskler og ledd. Den hjelper blodsirkulasjonen og varmer opp kroppen.

 

Videre så er rosmarin anti bakteriell, hjelper immunsystemet, naturlig konserveringsmiddel og kan forhindre matforgiftning.

 

Den høyer blodtrykket så de med høyt blodtrykk må vare forsiktige.

 

Jeg har lagt ut en del resepter på rosmarin hvis dere går inn på oppskrifter på leasolaris.net.

bottom of page