top of page

Hva er Aromaterapi

Den enkleste formen av å forklare dette er en kontrollert terapi med hjelp av nøye utvalgte eteriske oljer, ofte i form av massasje.
De aromatiske essensene eller de eteriske oljene er flyktige aromatiske substanser som under en aromaterapi massasje stimulerer berøringssensorene i kroppen samtidig, som duftene i de eteriske oljene begynner å arbeide. De aromatiske molekylene finner veien til hypothalamus gjennom luktesansen, så vandrer de videre gjennom nervesignalene i kroppen vår.
Vi har brukt aromaterapi i mange former i mange år bevisst eller ubevisst. Historie om aromaterapi er fascinerende og daterer så langt som for Egypts faraoer, selv om de ikke snakket om aromaterapi på den tiden.  Kinesene var litt fore egypterne i sitt bruk av aromatiske planter og røkelse. 
Bruk av røkelse med eteriske oljer er ikke uvanlig enn idag. I både den katolske og  ortodokse kirken har bruken av røkelse som frankinsense og myrra for åndelighet og renhet, vart brukt i mange år tilbake. I India brenner de de døde på bål av tre med sandelwood. Kamfer og lavender mot møll. Dette er alle nydelige eteriske oljer.
Det finnes uendelig masse terapiformer hvor aromaterapi brukes. Bruk av røkelse med eteriske oljer er noen som bruker enn idag som aromaterapi. Ved meditasjon og avslapping,både som inhalering og spirituellt brukes eteriske oljer. 
I mat  hudpleie, parfymer, bad, kompresser, velvære, duftspridere og som medisinsk behandling, både hos terapeut og i egenbehandling. Vi har også de fantastiske hydrolatene som blir igjen etter destillering av essensen i plantene.
René-Maurice Gatefosse ( Aromaterapiens fader ) fann på ordet Aromaterapi i 1920 etter å ha viet sitt liv til å studere eteriske oljer.
En del oljer er veldig flytende og andre mer faste, de kan også ha forskjellige farver, noen nesten gjennomsiktige andre lys gule, lys grønn,  røde, brune (vetiver) og dyp blå som tysk kamille og ryllik. Noen eteriske oljer har hundretals kjemiske komponenter og andre bare noen få.

Hva er ikke aromaterapi ?


Kjemiske eller syntetiske dufter som vi finner i mange duftlys under navnet aromaterapi, duftoljer, vaskemiddel eller skyllemiddel. Det lukter godt men de terapeutiske egenskapene mangler og kan gjøre mer skade enn nytte.

Oljer1_edited.jpg
bottom of page